Pizza na cieście z maki żytniej

Pizza nie musi być niezdrowa. Pizza może być fit. Pizza może być bezglutenowa i bez pszenicy. Pizza domowa jest najlepsza. Żytnie ciasto smakuje wspaniale.



Składniki:
Ciasto robimy jak w podstawowym przepisie, zastępując mąkę pszenną mąką żytnią 
Dowolne ulubione dodatki
U mnie mięso z pieczonego kurczaka, papryka, pomidory,pieczarki
100 g tartego żółtego sera
kilka łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy przecierem pomidorowym i układamy dodatki. Posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. 
Ciasto nie wyrośnie tak bardzo jak to z mąki pszennej ale tak ma być bo maka żytnia jest cięższa. 
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym

Smacznego !

Komentarze