Schab w sosie tymiankowym

Pyszniutki, kruchy i delikatny schab z tymiankiem. Na niedzielny obiad idealny


Składniki:
60 dag schabu
cebula
czosnek
sól, pieprz, papryka słodka
tymianek
mąka do oprószenia
olej do smażenia

Przygotowanie:
Opłukany schab kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką i oprószamy mąką. Tak przygotowane mięso obsmażamy na oleju kilka minut z obu stron. 
Przekładamy do wysokiej patelni i zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Na patelni , na której smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki (ilość według uznania).całość dodajemy do mięsa i dusimy około 1,5 godziny aż mięsko będzie miękkie a sos odparuje i uzyska zawiesistą konsystencję. Pod koniec ( około 20 min przed wyłączeniem) dodajemy tymianek, najlepiej świeży posiekany drobno. Z braku świeżego tym razem zastąpiłam go suszonym ( dodałam około 1 łyżkę). Kiedy mięso jest miękkie i kruche zabielamy nasz sos łyżką śmietany.  Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Ziemniaki można zastąpić kaszą, najlepiej gryczaną. 
Smacznego

Komentarze