Przepis na tą sól znalazłam w książce Stefani Korżawskiej pt. "Ziołowy duet dla zdrowia". Od jakiegoś czasu bardzo cenię porady i przepisy pani Stefanii. Cytując autorkę: "Słoneczna sól jest zdrowa, nie szkodzi przy nadciśnieniu ani przy reumatyzmie. A jej duży plus, oprócz walorów smakowych jest taki, że odkwasza organizm, skutecznie tez osłania przewód pokarmowy ". Od dwóch lat robię ją regularnie, razem z innymi mieszankami ziołowymi polecanymi w/w książce jak i z przepisami z innych książek tej autorki.
Składniki :
10 łyżek siemienia lnianego
10 łyżek czarnuszki
5 łyżek kminku
10 łyżek soli kamiennej
Przygotowanie :
Odmierzone składniki uprażyć na patelni, a po ostygnięciu zmielić w młynku
Po zmieleniu jeszcze raz uprażyć, by otrzymać ciemnobrązowy proszek
Przechowywać w szczelnym słoju
Smacznego !
Bardzo zdrowa.Polecam
OdpowiedzUsuń