Krokiety z kapustą i mięsem

Kolejne danie z serii "nasze ulubione". Proste i smaczne. Naleśniki i farsz. A z dodatkiem barszczu czerwonego smakują wybornie. Niestety od pewnego czasu nie toleruję pszenicy, dlatego teraz robię dwie wersje tego dania. Jedna tradycyjna - naleśniki z mąki pszennej, farsz z kapusty i mięsa oraz panierka z bułki tartej tradycyjnej, a druga bezpszeniczna- naleśniki z maki ryżowej lub kukurydzianej, farsz j/w i panierka z mielonych płatków kukurydzianych. Jedna i druga wersja przepyszna.

Krokiety w wersji tradycyjnej

Krokiety w wersji bezpszenej

Składniki:

0,5 kg mięsa np. łopatka lub szynka
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
Panierka
1 jajko 
bułka tarta 

Przygotowanie:
Mięso gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu mielimy przez maszynkę. 
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i również gotujemy około 30 min. Po ugotowaniu i ostudzeniu odciskamy dość mocno kapustę w rękach lub w lnianej ściereczce. Również mielimy w maszynce tylko na sitku z większymi oczkami. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. 
Wszystkie składniki łączymy, podsmażamy i przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. 
Farsz rozsmarowujemy równomiernie na naleśniku, zawijamy boki i rolujemy. 
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Smacznego! 

Komentarze