Żurek

Dziś prosty przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem. To nie pełna wersja żurku wielkanocnego na bogato ale codzienna wersja na szybko.



Składniki :
200 g dowolnej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
jajka według ilości osób
zakwas na żurek - zakwas na żurek
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie :
Do gotującej wody wkładamy kiełbasę pokrojoną na tyle kawałków ile osób. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 min. W między czasie nastawiony jajka aby się ugotowały na twardo. Do gotowego wywaru dolewamy zakwas według uznania  (w zależności jak bardzo kwaśny lubimy żurek ) i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem i  chlebem. Świetnie smakuje także z odrobiną chrzanu lub wkruszonego sera białego.

Smacznego!

Komentarze