Zbliżają się święta więc czas pomyśleć o barszczu lub żurku. Wiele osób zadaje sobie pytanie czym różnią się te zupy. Tradycyjny żurek jest zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie zakwasu z mąki pszenne. Przeważnie przygotowuję zakwas na mące żytniej i taki przepis dziś podam.
Składniki:
1/2 szkl mąki żytniej
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 l przegotowanej wody
1 kromka razowego chleba
Przygotowanie :
Do słoika lub kamionkowego garnka wsypać mąkę i zalać wodą. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki a na wierzchu położyć kromkę chleba. Przykryć talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy. Do ugotowania żurku przecedzić zakwas i dodać do wywaru. Pozostałość zawiesiny ponownie zalać wodą, dosypać kilka łyżek mąki i odstawić do zrobienia ponownego zakwasu. Przecedzony zakwas przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz