Dzisiaj zapraszam na ślimaczki ze szpinakiem. Pomysł na to danie podsunęła mi Nutka. W jej oryginalnym przepisie ślimaczki są nadziane sosem bolognese. Z powodu braku mięsa i niespodziewanej wizyty przyjaciół wymyśliłam nadzienie szpinakowe. Świetna alternatywa dla pizzy czy drożdżowych bułeczek. Pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych. Wkrótce wypróbuję z sosem bolognese i nie omieszkam się z Wami podzielić opinią. ☺
Składniki:
Na ciasto drożdżowe
Radzę podwoić porcję ☺
1 opakowanie szpinaku mrożonego
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól,pieprz
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
200 g sera żółtego
posiekany koperek
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło i dodać szpinak. Przykryć pokrywką do momentu aż się rozmrozi. Odkryć, dodać czosnek i przyprawy. Smażyć na małym gazie aż odparuje wodę. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Posmarować koncentratem (lub przecierem), wyłożyć szpinak i posypać startym żółtym serem. Zwinąć jak roladę. Kroić w plastry i układać na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Uformować kółka. Posypać wierzch serem żółtym i posypać koperkiem.
Piec 10 min w temperaturze 210 stopni. Podawać z sosem czosnkowym - sos czosnkowy .
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz