Czosnkowe paluchy drożdżowe

Z ciasta drożdżowego można wyczarować mnóstwo pyszności. Staram się urozmaicać moje wypieki drożdżowe aby nie było monotonnie i nudno :) Raz jest pizza, raz bułeczki a innym razem calzone. Teraz przyszła pora na paluchy drożdżowe. Dziś pokażę z nadzieniem czosnkowo- koperkowym. I oczywiście z serem żółtym bo bez niego się nie obejdzie ;)


Składniki:
Ciasto drożdżowe przepis podstawowy ciasto na pizze
główka czosnku
opakowanie koperku suszonego lub pęczek świeżego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ser żółty utarty na tarce ( ilość według upodobań)

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciasto wałkujemy na stolnicy i tniemy na paski szerokości około 10 cm. Każdy pasek smarujemy koncentratem, wykładamy na to czosnek i posypujemy serem. Brzegi (wzdłuż) składamy do środka aby się stykały i tniemy ukośnie na paski ( szerokość dowolna w zależności jakie duże mają być paluchy). Robimy zawijaski 2-3 razy w zależności od długości paluchów ( skręcamy ciasto ;) ). Smarujemy olejem wierzch i posypujemy koperkiem. Układamy ciasno na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy około 15 min w temperaturze 210 stopni. 
Smacznego :)

Komentarze