Pieczona papryka do słoików


Pieczona papryka jest świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonych mięs czy sosów. Jest delikatna, słodka w smaku o lekko wędzonym smaku i zapachu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw i mięs.



Składniki:

20 strąków papryki
3 ząbków czosnku, przeciśnięte
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
100 ml oliwy lub oleju
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
Papryki przekroić, oczyścić z pestek, umyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni, paprykę porozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. .
Upieczoną paprykę włożyć do miski i szczelnie przykryć folią spożywczą, zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórki. Sok powstały podczas stygnięcia zlać do miseczki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, przeciśniętym czosnkiem i sokiem, który powstał podczas stygnięcia papryki.
Paprykę układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć plasterki czosnku.
Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.

Smacznego 

Komentarze