Fale Dunaju

Tego ciasta nie trzeba rekomendować, Prawdopodobnie wszyscy je znają i próbowali go chociaż raz. Pyszne biszkoptowe dwukolorowe ciasto z wiśniami, śliwkami czy innymi sezonowymi owocami. Do tego pyszny krem i polewa czekoladowa i oto mamy pyszne ciasto na każdą okazję. Dla mnie najsmaczniejsze ze śliwkami. I to obojętnie czy są to świeże śliwki czy z kompotu czy też z nalewki. Z każdymi smakuje wspaniale. Owoce zapadają się podczas pieczenia tworząc wzór fali i stąd jego nazwa.




Składniki: 
Ciasto
3 jajka
150 g  cukru 
150 ml oleju 
150 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
500 g śliwek (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu cienkim strumieniem wlewać olej i nadal ubijać.
Mąkę z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch owoce.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC , do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem
500 ml mleka
budyń waniliowy w proszku 
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g miękkiego masła lub margaryny
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na  puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.
Polewa
Na masę budyniową wylać polewę i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego !

Komentarze