Gryczane pierogi ruskie

Bezglutenowa wersja pierogów na bazie maki gryczanej. Jestem mile zaskoczona nie tylko smakiem pierogów ale przede wszystkim ciastem. Dzięki zaparzeniu wrzątkiem ciasto jest bardzo fajne w obróbce. Pierogi dobrze się sklejają. Wałkujemy je trochę grubiej niż tradycyjne pszenne ciasto. Polecam bo są pyszne. Nie okraszałam pierogów skwarkami ponieważ były jeszcze obsmażane po wystygnięciu ale smakują super i gotowane i smażone. 😉




Składniki:
 200 g mąki gryczanej i trochę do podsypywania
   100 g mąki ziemniaczanej
  3 łyżki oleju
   sól
 250 ml wrzątku
Farsz:
250 g sera białego
500 g ziemniaków
1 cebula
łyżka masła lub oleju
sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy do sera i ziemniaków, przyprawiamy wg. uznania.
Ciasto:
Obie mąki przesypujemy do miski, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kiedy lekko przestygnie żeby nie poparzyć dłoni wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Przekładamy ciasto na stolnicę, przykrywamy miską i zostawiamy na 15-20 min aby "odpoczęło ". Rozwałkowujemy niezbyt duże placki ponieważ ciasto dość szybko wysycha , wycinamy kółka szklanką , nakładamy farsz i dobrze sklejamy. Gotujemy partiami w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Podajemy ze skwarkami i cebulką.

Smacznego! 

Komentarze