Ciasto ucierane z poprzeczkami i czereśniami

To szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto, które każdy może zrobić. Idealne na letni podwieczorek. Jest pyszne z każdymi niemal owocami. Osobiście robiłam je już z wiśniami, malinami,śliwkami teraz kolej na porzeczki i czereśnie.





Składniki:
1 kostka margaryny 
3 jajka
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki
1 budyń
szczypta soli
czerwone porzeczki i czereśnie
Kruszonka:
1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kawałku miękkiej margaryny i dalej ucierać. Dodać resztę składników i miksować jeszcze około 5 min. Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blaszkę. Na wierzchu rozłożyć owoce. Składniki na kruszonkę włożyć do miski i połączyć rękami tak aby czuć delikatne grudki pod palcami. Kruszonką posypać owoce. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 min.

Smacznego !

Komentarze