Bezglutenowy biszkopt z masą jogurtową i owocami

Pyszny biszkopt bezglutenowy , w smaku niewiele odbiegający od tradycyjnego. Z gotowej mieszanki bezglutenowej. Pięknie wyrasta, nie opada. Idealny w połączeniu z orzeźwiającym kremem jogurtowym i owocami. Wykonany przez siostrę mojego męża, za jej pozwoleniem wstawiam go tutaj i polecam do wypróbowania. Goście nie zorientują się, że to biszkopt bezglutenowy 😉


Składniki:
Biszkopt
5 jajek
140 g cukru lub ksylitolu
150 g gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieków
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju

Masa
400 ml jogurtu typu greckiego
1 galaretka owocowa (tu cytrynowa)
250 ml wody
1 łyżka cukru pudru (lub ksylitolu)
1 szkl owoców (tu brzoskwinie z puszki)

Na wierzch galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu + owoce

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę aż potroją swoją objętość. Do ubitej masy dodać przesianą mieszankę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać delikatnie. Wylać masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm i wyrównać. Piec około 35-40 min w temperaturze 170 stopni do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przestudzić w tortownicy , po czym wyjąc i dalej studzić na kratce. 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę i zmiksowane lub pokrojone w drobną kosteczkę owoce. Wkładamy do lodówki aby masa stężała na tyle żeby można ją było wyłożyć na biszkopt. 
Biszkopt przekrawamy na pół. Na jeden blat wykładamy połowę masy jogurtowej i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą masy. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. 

Smacznego !

Komentarze