Błyskawiczny mus czekoladowy

Kto z nas nie lubi czekolady?! Chyba nie znam takiej osoby. A mus czekoladowy to skumulowany smak szczęścia. Jednak żeby zrobić mus trzeba mieć sporo czasu no i ryzykować spożywanie surowych jajek. Nie jestem zwolennikiem tego typu deserów. Po prostu nie jem surowych jajek. Dlatego mam dla Was przepis na mus, w którym nie ma żadnych żółtek, żadnych białek no i najważniejsze żadnego wielogodzinnego oczekiwania. Dziś przepis na błyskawiczny mus czekoladowy wg. Nigelli Lawson. Pyszny i puszysty deser. Kto raz spróbuje zakocha się na zawsze.




Składniki:
150 g pianek marshmallow  ( lub naszego rarytasu krajowego - ptasiego mleczka)
50 g masła
250 g gorzkiej czekolady minimum 60% kakao
60 ml wrzątku
280 g śmietany 30%
ekstrakt waniliowy opcjonalnie

Przygotowanie:
W szerokim garnku z grubym dnem umieszczamy pokruszoną na kawałki czekoladę, pianki, masło i zalewamy wrzątkiem. Mieszając od czasu do czasu rozpuszczamy składniki. Zestawiamy do ostudzenia. w tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno. Mieszamy delikatnie śmietanę z masą czekoladową na jednolity krem. Przekładamy do pucharków (lub innych miseczek).wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Możemy podawać z owocami , miętą lub bez dodatków.

Smacznego !

Komentarze