Bezglutenowe kotlety ziemniaczane

Chrupiące na zewnątrz  a mięciutkie w środku, czyli pyszne kotleciki z ziemniaków puree. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej, czy tak jak w moim przypadku na diecie "bezpszenicznej". W smaku niczym nie odbiegają od tradycyjnych ziemniaczanych kotletów. Można je podać z sosem jako samodzielne danie lub użyć zamiast ziemniaków do gulaszu czy innego mięsnego dania.




Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
3-4 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
sól,pieprz
dowolne ulubione przyprawy (tymianek, majeranek,papryka słodka)
olej do smażenia
"Bułka tarta" z chleba żytniego lub ze zmielonych płatków kukurydzianych

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy z dodatkiem masła na puszyste puree. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Do masy ziemniaczanej dodajemy cebulkę, jajko, obie maki i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie. Wilgotną dłonią formujemy kotlety i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju (lub pieczemy w piekarniku ) na złoty kolor.

Smacznego!

Komentarze