Soczysta golonka

Najlepsza, mięciutka i soczysta golonka nie tylko na niedzielny obiad. Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy .... przepis poniżej 😉



Składniki
1 świeża golonka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
sól, pieprz,ziele angielskie,liść laurowy, estragon(najlepiej śwież)
inne ulubione przyprawy

Przytotowanie
Golonkę myjemy i opalamy nad gazem jeśli są na skórze kłaczki. Zalewamy golonkę zimną wodą tak aby była cała przykryta wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny i dodajemy obrane warzywa oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości aż mięso będzie odchodzić od kości (około 3 godziny) pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy nasza golonka jest gotowa wyciągamy ją z wywaru i układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pól godziny. W między czasie możemy ją polewać wywarem. Podajemy z tartym chrzanem i musztardą. 

Smacznego!

Komentarze