Galareta drobiowa

Pyszna, z dużą ilością mięsa i warzyw. Bardziej delikatna niż tradycyjna wieprzowa. Łatwa w przygotowaniu i niedroga.





Składniki
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 kg kolanek z kurczaka
2-3 marchewki
2 pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
4-5 ząbków czosnku
sól,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 op żelatyny opcjonalnie

Przygotowanie
Skrzydełka i kolanka myjemy i zalewamy zimną wodą. Warzywa obieramy. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa i przyprawy oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągamy z wywaru mięso i warzywa. Skrzydełka obieramy z mięsa, warzywa kroimy w kosteczkę. Doprawiamy wywar według uznania i dodajemy resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Jeśli chcecie dodać jeszcze żelatynę to robimy to według przepisu na opakowaniu, jednak polecam dać połowę opakowania ponieważ kolanka rewelacyjnie ścinają wywar do postaci galaretki. Do przygotowanych wcześniej salaterek lub pojemniczków wkładamy (równo do każdej salaterki) obrane mięso, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, jajko ugotowane na twardo oraz po trochę kukurydzy i groszku odsączonych z zalewy. Zalewamy salaterki wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Podajemy skropione sokiem z cytryny, z musztardą lub dla tradycjonalistów skropione octem.

Smacznego!

Komentarze