Bezglutenowa pizza

Ponieważ od jakiegoś czasu nie mogę jeść pszenicy, z niektórymi potrawami musiałam się pożegnać przynajmniej do czasu gdy nie odkryję ich zamienników. Najbardziej mi brak świeżych bułeczek i pizzy. Wiem ,że internet pełen jest przepisów na bezglutenowe bułeczki i chlebki ale sami przyznajcie, że to nie do końca to samo co świeży, pachnący pszenny chleb wyjęty z pieca. Natomiast co do pizzy to jestem mile zaskoczona smakiem pizzy żytniej, a teraz także tej poniżej. Przyznam się , że pizza pokazana dzisiaj jest zrobiona z gotowej mieszanki gluten free przeznaczonej do wypieku chleba. Jednak skoro okazała się strzałem w dziesiątkę poeksperymentuję z innymi mąkami aby osiągnąć podobny efekt.



Składniki
1/2 opakowania mieszanki do wypieku chleba gluten free
1 op drożdży suszonych
1 jajko
woda
dowolne składniki na wierzch
szynka
pomidory
pomidory szuszone
oliwki
papryka
ogórek kiszony
ser żółty

Przygotowanie
Ciasto ronbimy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy do małej tortownicy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym, układamy składniki i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 4- min.

Smacznego!

Komentarze