Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe, lub jak kto woli ciasteczka z kleiku ryżowego , są pyszne, lekkie i idealne dla, tych którzy unikają pszenicy. Ostatnio robią furorę w internecie więc nie mogło ich zabraknąć i u mnie. Ponieważ ostatnio ze względów zdrowotnych muszę unikać mąki pszennej będzie się tutaj pojawiać co raz więcej przepisów, które jej nie zawierają. Polecam te ciasteczka wszystkim, którzy lubią skubnąć coś do kawki ;)





Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (160g)
2-3 jajka
200 g margaryny lub masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( niekoniecznie)
6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
oraz dżem do wypełniania ciasteczek (użyłam także suszonej żurawiny i kawałków gorzkiej czekolady)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
Margarynę i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Na koniec zagniatamy ciasto w rękach. Z masy formujemy małe kuleczki ( takie wielkości orzecha włoskiego) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy i w każdym robimy wgłębienie ( ja do tego używam okrągłej końcówki drewnianej łyżki). Do wgłębienia nakładamy odrobinę gęstego dżemu lub inny dowolny dodatek. Oczywiście nie jest to koniecznością bo ciasteczka świetnie smakują także bez dodatków. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni.  

Smacznego :)

Komentarze