Papryka w pomidorowym sosie

Skoro sezon na paprykę to wiadomo, że trzeba to wykorzystać maksymalnie. W moim domu papryka to jedno z ulubionych warzyw dlatego robię jej naprawdę dużo pod różną postacią. Papryka w pomidorach przechowuję się świetnie. Jest smaczna i można ją stosować jako samodzielny dodatek do drugiego dania lub jako składnik np do lecza czy risotta.




Składniki:
1 kg papryki
1/2 kg cebuli
sól
Sos:
1/2 szkl wody
1/2 szkl octu 6%
1/4 szkl oleju
5 łyżek cukru
7-8 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
kilka listków liścia laurowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
 Przygotowanie:
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oba warzywa posolić, wymieszać i odstawić na 3-4 godz. 
Składniki sosu zagotować, dodać odciśniętą paprykę z cebulą. Gotować około 15 min często miszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić, odstawić do góry dnem. Po ostygnięciu pasteryzować 10 min. 

Smacznego !

Komentarze