Sałatka szwedzka

Jeszcze jeden przepis na wykorzystanie kończących się pomału ogórków. Świetna lekka sałatka szwedzka czyli ogórki z dodatkiem cebuli. Jest łagodna w smaku, bez goryczy i nadmiaru octu. Przepis jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Taką sałatkę robiła moja mama, siostry i oczywiście ja.




Składniki:
3,5 kg ogórków
6-7 cebul
Zalewa:
3 szkl wody
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka pieprzu ziołowego
liść laurowy, ziele angielskie

Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka lub talarki. Lekko posolić i odstawić na 24 godziny. 
Z podanych składników zagotować zalewę, dodać zalewę do ogórków i zagotować. Gorące wkładać do wyparzonych słoików. Nie pasteryzować. 

Smacznego !

Komentarze