Koreczki z ogórków i papryki

Lato w pełni, chociaż gdzie nie gdzie widać jesień. U mnie sezon przetworów wciąż trwa i póki co końca nie widać. Wykorzystuję jeszcze ogórki ale przede wszystkim cukinię, która bardzo obrodziła w tym roku. Dziś proponuję jeszcze przepis na wykorzystanie przerośniętych ogórków z dodatkiem papryki, która z dnia na dzień jest co raz tańsza. To świetny przepis, a ogórki są kruchutkie. Smakują idealnie jako dodatek do obiadu albo do kanapek.




Składniki:
2 kg ogórków
2 papryki czerwone
1/2 kg cebuli
Solanka:
4,5 szkl wody
1/2 szkl soli
Zalewa:
1 i 1/2 szkl octu
2 i 1/2 szkl wody
2 szkl cukru
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
baldachimy kopru do każdego słoika

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć. Pokroić w plasterki około 1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w talarki a paprykę obraną w paseczki. Pokrojone składniki zalać solanką i odstawić na 3 godziny. Potem odcedzić. Słoiki wyparzyć, zakrętki wygotować. Do każdego słoika włożyć koper i dość ciasno układać warzywa. Zalać wystudzoną zalewą. Pasteryzować około 15 min.
Smacznego !

Komentarze