Keczup z cukinii

Nadmiar cukinii wykorzystałam przetwarzając ją na dość popularny w sieci keczup z cukinii. Bardzo ciekawy smak. Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis ponieważ oryginał wydawał mi się zbyt łagodny i zbyt słodki. Według mnie będzie wspaniałym dodatkiem np do ryżu.




Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli 
sól
300 g cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 płaskie łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 koncentraty pomidorowe (małe)
 1/2 szkl octu 10%

Przygotowanie:

Cukinię i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasolić garścią soli i zostawić na 6 godz.
 Po 6 godz dodać cukier i gotować 20 min, mieszając by się nie przypaliło.  Po tym czasie dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować jeszcze 10 min i wszystko zblendować na jednolitą masę.
 Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. 
Nie pasteryzować.

Smacznego !

Komentarze