Leczo z cukinii

Leczo z cukinii to świetny pomysł na danie, które przypomni nam zapach lata w środku zimy. Kiedy robię leczo nie mam dokładnych proporcji.Na potrzeby tego wpisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile czego potrzeba. Nie martwcie się więc jeśli czegoś będzie mniej czy więcej. Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie a cukinia króluje na straganach warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa będą drogie albo niedostępne. Leczo w słoiku to tak naprawdę baza, do której  będziemy mogli dodać kiełbasę, boczek, mięso mielone czy inne ulubione dodatki, albo po prostu będziemy mogli zjeść go w wersji bezmięsnej. Powiem Wam, że u mnie w domu najlepiej smakuje z mięsem mielonym. Ostatnie zdjęcie przedstawia leczo z dodatkiem mięsa mielonego (dzisiejszy obiad).







Składniki:
1 duża cukinia
1-2 czerwone papryki ( tym razem dodałam także zieloną)
4 dojrzałe pomidory
2 marchewki (opcjonalnie)
sól, pieprz, oraz czerwona ostra papryka lub inne ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką (z papryki oczywiście nie ściągamy skórki) i pomidorami. Wszystko razem przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Dusimy około 15 min. Przyprawiamy według uznania. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu pasteryzujemy około 20-30 min. 

Smacznego !

Komentarze