Pikantne ogórki z czosnkiem

Pyszne , pikantne ogórki z czosnkiem i chilli. Świetne do obiadu, na kanapkę lub na przekąskę. Idealny przepis bo nie wymaga pasteryzacji .






Składniki:
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
2 główki czosnku
8 łyżek oleju lub oliwy
0,5 kg cukru
1,5 szkl octu 10%
2 łyżki ostrej papryki

Przygotowanie:
Olej,cukier, ocet, czosnek i paprykę zagotowujemy.
Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości. Zasypujemy je solą i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę i zalewamy zalewą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie układamy ogórki dość ciasno w wyparzonych słoiczkach i dopełniamy zalewą. Zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Smacznego !

Komentarze