Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Co niektórzy wiedzą,że dziś dałam sobie wycisk i przerobiłam 25 kg ogórków. Przepisy znajdziecie jutro. Oczywiście nie mogło zabraknąć obiadu bo moi panowie by mi tego nie wybaczyli. A żeby mi się nie nudziło za bardzo upiekłam jeszcze ciasto z wiśniami. Miałam wieczorem odpoczywać ale na prośbę jednej z dziewczyn z mojej ulubionej kulinarnej grupy na FB wrzucam przepis na penne z kurczakiem a na ciasto już jest opublikowany. Dlatego wybaczcie brak wstepu i opisu do tego dania ale nie mam już dziś ani sił ani polotu pisarskiego ;)


Składniki:
1 opakowanie makaronu typu penne
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 pierś z kurczaka
200 ml śmietanki kremówki
2 serki topione
czosnek
sól,pieprz
ostra papryka 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy według uznania. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zamrożony szpinak. Całość dusimy aż szpinak się rozmrozi. Dodajmy czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i serki topione oraz ostrą paprykę według tego jak bardzo ostre lubimy dania. Całość mieszamy aż serki się rozpuszcza. Gotujemy około 15 min żeby zredukować sos. Na koniec wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!

Komentarze