Ogórki w zalewie z kurkumą

Sezon na ogórki w pełni. Robimy je na wiele sposobów a zawsze smakują rewelacyjnie. W mojej piwnicy na zimę czekają już kiszone, w zalewie z curry, z czosnkiem. I pomału zbliżam się do końca wariacji ogórkowych w tym roku. Zostały mi jeszcze do zrobienia korniszony ale to zostawiam na przyszły tydzień. Dziś kolej na ogórki z kurkumą. Są pyszne, chrupiące i mają genialny żółciutki kolor, który powstanie dopiero po kilku dniach. Zimą są świetne na kanapki czy też jako dodatek do obiadu.




Składniki:
ogórki
1 szkl octu
1,5 szkl cukru
4 szkl wody
2 łyżki soli
ziarna gorczycy
liście laurowe, ziele angielskie,koper

Przygotowanie:
Ogórki umyć, pokroić na ćwiartki,mniejsze można pozostawić w całości. Powkładać do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać kilka ziarenek gorczycy, ziele, liść i koper (kwiatostan+łodyżka). Z pozostałych składników zagotować zalewę. Gorącą zalać ogórki. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Po ostudzeniu pasteryzować około 6 min.

Smacznego !

Komentarze