Ogórki w zalewie curry

Ogórki w curry stały się ostatnio hitem ogórkowych przetworów obok takich przepisów, jak ogórki z chili czy ogórki z czosnkiem. Nic dziwnego, bo ogórki curry to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych zimowych obiadów i kolacji. Zastępuje surówkę ze świeżych warzyw wtedy, kiedy ich najbardziej brakuje. Ogórki w curry będą też świetnym dodatkiem do kanapek, domowych hot-dogów i hamburgerów. Ogórki w curry to przepis, który zachwyci wszystkich miłośników przetworów z tych warzyw. Curry nada ogórkom delikatnego kwaśno-słodkiego smaku, a same warzywa pozostaną chrupkie, aromatyczne i twarde.





Składniki:
ogórki
zielone łodygi selera
cebula
ziarna gorczycy
Zalewa:
3 szkl wody
1/2 szkl octu 10%
1 szkl cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:
Ogórki oczyścić, obrać i pokroić na pół lub na ćwiartki. Na dno każdego, wyparzonego słoika włożyć plaster cebuli, gałązkę selera oraz kilka ziarenek gorczycy. Napełnić słoiki ogórkami dość ciasno. Z podanych składników zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Po ostudzeniu pasteryzować około 3 min.

Smacznego !

Komentarze