Ogórki kiszone

Niejedna z Was na pewno nie raz zastanawiała się co zrobić aby ogórki wyszły smaczne, chrupiące i utrzymały się cały rok. Dziś powiem Wam jak ja robię ogórki. Sposób ten jest tradycyjny i w mojej rodzinie właśnie tak robi się ogórki od wielu lat. Sekret tkwi przede wszystkim w dobrych ogórkach. Mam swoje sprawdzone źródło i trzymam się go od dawna. Ogórki muszą być świeże, jędrne i niezbyt duże. Z jednego końca dużo jaśniejsze. Najlepiej sprawdzić czy nie są puste w środku i czy chrupią podczas gryzienia. Reszta to chrzan, czosnek i koper. I oczywiście słona woda. To tyle




Składniki:
Ogórki
Czosnek
Chrzan
Koper
Sól

Przygotowanie:
Do czystych słoików wkładamy dość ciasno umyte ogórki. Do każdego słoika dodajemy 2-3 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu i solidną garść kopru(kwiatostan wraz z łodyżką). Można dodać także liście czarnej porzeczki lub wiśni. Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą słoną wodą. Na 1 l wody wsypujemy 1 łyżkę soli. Zakręcamy słoiki czystymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe. Teraz wynosimy je do piwnicy i cieszymy się w zimie smakiem domowych ogórków kiszonych. 

Komentarze