Naleśniki ryżowe to fajna odmiana dla tradycyjnego naleśnika a przy okazji może je śmiało jeść osoba na diecie bezglutenowej czy też "bezpszenicznej". Dla mnie smakują lepiej jak kukurydziane. Daję im taką samą ocenę jak tradycyjnym. Dwa pierwsze zdjęcia to naleśniki ryżowe, ostatnie to naleśniki kukurydziane - różnica w kolorze widoczna :)
Składniki:
200 g mąki ryżowej
400 ml mleka lub gazowanej wody
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie:
dowolna wędlina
warzywa według upodobań
ser żółty
pasta pomidorowa
Przygotowanie:
Do miski dodajemy składniki na ciasto i dokładnie miksujemy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni w miarę cieniutkie naleśniki. Jeśli chcecie takie naleśniki zapiec proponuję dodać 2-3 łyżki maki ziemniaczanej do ciasta, będą bardziej elastyczne.
W moich naleśnikach znalazła się szynka gotowana , szpinak, papryka, ser żółty. Cały naleśnik posmarowany jest w środku pastą pomidorową.
Komentarze
Prześlij komentarz