Fasolka szparagowa z marchewką

Fasolka szparagowa- kolejne warzywo, które króluje na naszych stołach przez okres wakacji. Co zawiera i czy jest zdrowa?
Możemy wybierać pomiędzy dwiema odmianami fasolki szparagowej:żółtą – bogatszą w potas i fosfor oraz zieloną – bogatszą w kwas foliowy i prowitaminę A. Fasolka ma dość dużo błonnika pokarmowego, przez co można długo cieszyć się uczuciem sytości. Poza tym ma niską kaloryczność (27 kcal w 100 g), dlatego jest znakomitym składnikiem jadłospisu diet odchudzających. Fasolka szparagowa, zwłaszcza jej zielona odmiana, jest cennym składnikiem w diecie osób ze skłonnościami do niedokrwistości. Zawiera bowiem kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo. Najbardziej typowe połączenie to gotowana fasolka z bułką tartą. Ale możemy ją podawać na wiele sposobów, z czosnkiem, z dodatkiem natki pietruszki. Właściwie ogranicza nas jedynie wyobraźnia, bo fasolka jako dodatek pasuje do każdego obiadu. Oprócz tego świetnie nadaje się do słoików i do mrożenia.
My uwielbiamy ją w każdej postaci. Dziś zamknęłam jej smak w słoiki. Z dodatkiem marchewki, cebulki i przecieru pomidorowego uzyskujemy połączenie. W zimie wykorzystuję ją jako dodatek do obiadu lub w połączeniu z ryżem i np kiełbasą, świetne samodzielne danie.



Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
4 duże marchewki
2 cebule
1 przecier pomidorowy (200 ml) lub koncentrat
1 szkl oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
1 szkl wody
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz 
(w mojej fasolce jest jeszcze odrobina ostrej papryki)

Przygotowanie:
Fasolkę umyć i obgotować w osolonej wodzie (żeby fasolka zachowała piękny, zielony kolor można dodać łyżeczkę cukru) na pół- twardo. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę i cebulę smażyć na oleju przez około 5 min. Dodać przecier, ocet, cukier i sól. Dusić kolejne 5 min. Dodać wodę i fasolkę. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę aż całość będzie mocno gorąca. Przekładać fasolkę do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić. Po ostudzeniu pasteryzować 20 min. 

Smacznego !



Komentarze