Syrop z mięty

Fantastyczny orzeźwiający syrop miętowy. Rozcieńczony wodą i z dodatkiem plastra cytryny wspaniale gasi pragnienie. Jednocześnie to super pomysł na wykorzystanie rozprzestrzeniającej się na naszej działce mięty ogrodowej. Co roku miałam wyrzuty sumienia, że nie potrafię jej całej zagospodarować a ona rośnie wciąż w nowych miejscach.




Składniki:
40 gałązek mięty ogrodowej
700 g cukru
sok z jednej cytryny
2 litry wody

Przygotowanie:
Miętę starannie myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 30 min. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zagotowujemy jeszcze raz i przecedzamy. Do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy 5 min. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie wymaga pasteryzowania. Podajemy jako dodatek do herbaty lub rozcieńczony z wodą. 

Smacznego!

Komentarze