Od kiedy tylko na straganach pojawiły się truskawki kupuję je codziennie. Pierwsze kilka koszyczków zjedliśmy na surowo, z kolejnych powstawały różne ciasta i desery, jeszcze kilka zostało zapakowanych w słoiki. No i w końcu przyszła pora na pierogi z tymi przepysznymi owocami. Ponieważ sezon na truskawki trwa tak krótko, to póki są dostępne będę je wykorzystywać w naszej kuchni codziennie. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny, a ponieważ mamy piękną słoneczną pogodę to truskawki są cudownie czerwone i cudownie słodkie. Korzystajcie dopóki są :-)
Składniki:
Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
ok. 500 g truskawek
2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
50 g masła
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie opłucz, oczyść z szypułek. Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, olej, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka. Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę, posól i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz . Podawaj polane posłodzoną śmietaną lub jogurtem i roztopionym masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz