To jedna z moich ulubionych zup. Można ją jeść przez cały rok, przecież kalafior mrożony nie jest dziś żadnym rarytasem ale najlepiej smakuje z młodego świeżego kalafiora pachnącego latem. To naprawdę prosta i pyszna zupa, którą można urozmaicić świeżym koperkiem lub pietruszką.
Składniki:
1 kalafior świeży
1 marchewka najlepiej młoda
1 pietruszka
1 kalarepka
3-4 młode ziemniaki
kilka łyżek śmietany
sól, pieprz do smaku
świeży posiekany koperek
opcjonalnie wywar mięsny lub masło extra
Przygotowanie:
Moja zupa jest na kilku łyżkach masła ponieważ preferuje takie letnie zupy bez wywaru mięsnego. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, ziemniaki i warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroję w cienkie plasterki a ziemniaki i kalarepkę w kostkę. Do garnka o pojemności 3 l wlewam wodę. PO zagotowaniu dodaję wszystkie warzywa i kilka łyżek masła. Doprawiam solą i pieprzem oraz swoimi ulubionymi ziołami. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiam z niewielką ilością wywaru i dodaję do gotującej zupy. Po zagotowaniu wyłączam gaz. Zupa gotowa. Podaję z chlebem razowym, posypaną koperkiem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz