Pizza to jeden z najczęściej pojawiających się przepisów na wielu blogach. Nie ma się co dziwić, to przecież moglibyśmy ją jeść codziennie i za każdym razem może być inna. Nie ulega wątpliwościom, że domowa pizza bije na głowę wszystkie inne. Ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu i większość z nas ma swój wypróbowany i niezawodny przepis. Dla mnie najważniejsze jest to żebym nie musiała poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie i właśnie taki jest mój przepis. Szybko i smacznie to moja dewiza. A dodatki? Dodatki są kwestią Waszych smaków, gustów i wyobraźni. Robiłam już różne pizze, klasyczną z szynką i pomidorami, z kurczakiem, boczkiem, ze szpinakiem czy też tylko warzywną. Eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąk i serów. Jedno je wszystkie łączy - zawsze smakują moim domownikom i gościom i znikają błyskawicznie.
Składniki:
300 g mąki
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl ciepłej wody
odrobina oleju
200 g boczku wędzonego
200 g szynki gotowanej
100 g sera feta
1 opakowanie sera mozzarella kulka
200 g dowolnego sera żółtego
1 papryka zielona
1 papryka żółta
kilka pieczarek
3-4 ogórki małosolne
świeża kolendra, tymianek, oregano,szczypiorek
sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
pesto bazyliowe
Przygotowanie:
Do tego podstawowego przepisu dodałam posiekane świeże zioła. Wyłożyłam ciasto na lekko natłuszczone blaszki. Dookoła całego brzegu ułożyłam ser feta pokrojony w wąskie paski i zawinęłam ciasto aby ser znalazł się w środku brzegów. Ciasto posmarowałam bazyliowym pesto. Na to na pierwszej pizzy ułożyłam pokrojony w paseczki boczek, paprykę, pieczarki oraz plasterki ogórków małosolnych. Mozzarellę pokroiłam w plasterki i też rozłożyłam na pizzy. Ser żółty także pokroiłam w paseczki i ułożyłam na całość. Drugą przygotowałam identycznie tylko zamiast boczku dodałam pokrojoną w paseczki szynkę. Piekłam 13 min w temperaturze 210 stopni.Po wyjęciu z piekarnika posypałam szczypiorkiem.
Podałam z sosem paprykowym i dipem czosnkowym.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz