Kurczak pieczony na soli

Większość z Was na pewno zna tę metodę pieczenia kurczaka. A dla tych co słyszeli ale nie próbowali polecam gorąco. Pyszna chrupiąca, cieniutka skórka, soczyste mięso (zapewniam, że nie przesolone) no i ekspresowe przygotowanie (nie licząc pieczenia) niewymagające znajomości sztuki kulinarnej.



Składniki:
1 kurczak
tyle soli ile waży kurczak

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Na blaszkę wysypujemy sól i układamy kurczaka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram kurczaka. Mój ważył 1,5 kg i piekłam go 1,5 godziny. Wątpiących zapewniam, że kurczak nie będzie przesolony. Nie doprawiamy go przed pieczeniem żadnymi przyprawami i nie obracamy w trakcie pieczenia. Układamy na soli i tyle. 
Smacznego !

Komentarze