Kasza gryczana z warzywami to jedna z moich ulubionych potraw. Smaczna, sycąca i zdrowa.
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
dowolne warzywa(brokuły, kalafior, papryka, marchewka, cukinia)
1 plaster sera typu feta
sól,pieprz, papryka w proszku, ulubione zioła (bazylia, tymianek, kolendra)
Przygotowanie:
Kaszę wysypujemy z woreczka i prażymy na patelni około 4 min. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie całą wodę( około 15 min). Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez kilka min aby były al dente. odcedzamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy ugotowane brokuły,kalafior, pokrojoną w paseczki paprykę i cukinię oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodajemy kaszę i posiekane zioła. Przyprawiamy według uznania. Podsmażamy kilka minut aby smaki się połączyły. Przekładamy na talerz i obsypujemy pokruszonym serem feta . Można podawać z zieloną sałatą z pomidorem i jogurtem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz