Kopytka to jedno z ulubionych dań w moim domu. Można je robić na wiele sposobów i podawać na wiele sposobów. Z sosem, ze skwarkami, z masłem, gotowane, odsmażane, na słodko czy jako dodatek do mięsa. One się nigdy nie nudzą, zawsze są dobre i zawsze znikają w błyskawicznym tempie. Dziś kopytka w wersji " bez pszenicy" z mąką gryczaną. Mają lekki posmak gryczany i nieco ciemniejszy kolor. Konsystencja również jest trochę inna ale smakują wspaniale, zarówno bezpośrednio po ugotowaniu jak i odsmażone na masełku.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g maki gryczanej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Przygotowanie:
Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę. Wbijamy jajka i dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Z ciasta urywamy po kawałku i formujemy wałek. Kroimy ukośnie na małe kawałeczki. Gotujemy w osolonej wodzie, partiami, około 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy na dowolny sposób.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz