Dwa rodzaje gołąbków. Dwa różne farsze. Oba nietradycyjne. Jeden wega z kaszą jaglaną, drugi mięsny z kaszą gryczaną. Oba pyszne. Pierwszy zaczerpnięty z mojego ulubionego ostatnio bloga bezpszenicyy.blogspot.com , drugi mój.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
I farsz z kaszą jaglaną
250 g kaszy jaglanej
2,5 szkl wody
1 kalafior
kilka pieczarek
pęczek koperku
sól,pieprz, tymianek, kolendra, szczypta ostrej papryki
II farsz z kaszą gryczana
250 g kaszy gryczanej
250 g mięsa mielonego
kilka pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, tymianek,
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie "zwijamy" gołąbka. Gdy skończymy, przekładamy je do rondla lub naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy odrobinę wodę. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni do miękkości.
I farsz
Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy do miękkości w wodzie. Odcedzamy, rozgniatamy dość mocno widelcem. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie najpierw gorącą wodą a potem zimną aby pozbyć się goryczki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka. Koperek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
II farsz
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy około 10 min. Wkrawamy pieczarki i smażymy całość jeszcze chwile. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie aż wchłonie ją i będzie miękka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy według uznania.
Gołąbki podajemy np z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz