Pyszny, aromatyczny dżem truskawkowy z rabarbarem i nutką mięty. Niesamowity zapach i smak. Polecam bardzo gorąco. Na pewno Wam będzie smakował.
Składniki:
1,50 kg truskawek
0,50 kg rabarbaru
1 pęczek mięty ogrodowej
1 kg cukru
1-2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)
żelfix 2 : 1
Przygotowanie:
Truskawki myjmy i wycinam szypułki,. Jak odcieknie woda, przekładamy do szerokiego garnka i rozdrabniamy ( można zmiksować). Rabarbar obieramy i kroję w kilku centymetrowe kawałki, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier (zostawiamy pół szklanki) i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy miętę. Można ją posiekać ale moi domownicy wolą kiedy w dżemie widać całe listki. Po tym czasie resztę cukru mieszam z żelfixem i wsypuję do dżemu. Teraz można dodać sok z limonki (nie dodawałam w tym roku). Gotujemy jeszcze 5 min. Wyłączamy i mieszamy delikatnie przez chwilę żeby pozbyć się piany. Można ją też zebrać łyżką cedzakową. Tak przygotowany dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz