Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym

Proste i szybkie ciasto biszkoptowe z kremem i musem jabłkowym idealne na letnie dni. Mus jabłkowy można zamienić na truskawkowy, jagodowy czy wiśniowy. Sezon na owoce przed nami więc można zaszaleć w każdy weekend inne owoce. Nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje świetnie.




Składniki:
Składniki i przygotowanie:
2 galaretki
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blaszki podobnych wymiarów. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 180 stopni. 
Krem:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
250 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szkl cukru
Z mleka, mąki, cukru i cukru pudru ugotować budyń. Ostudzić.Wystudzony budyń ucierać z margaryną na puszystą masę. 
Oczywiście można też pójść na łatwiznę i kupić gotowy krem do karpatki ;)
Mus jabłkowy podgrzewamy i dodajemy do niego dwie galaretki o smaku brzoskwiniowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Ja użyłam jabłek prażonych ze słoika. Zblendowałam je przed podgrzaniem.
Gotowy krem nakładamy na upieczony biszkopt i chłodzimy.  Na schłodzony krem wykładamy tężejący mus z galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego !

Komentarze