Biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Kolejne letnie lekkie ciasto z owocami. Owoce w postaci musu. Pyszne,owocowe i nie za słodkie. Idealne na upalne dni.





Składniki:
Składniki i przygotowanie:
2 galaretki truskawkowe 
250 ml śmietany 30 %
1 op śmietanfixu 
1 kg truskawek
1/4 szkl cukru 
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blaszki podobnych wymiarów. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 180 stopni. 

Truskawki miksujemy z cukrem. Zmiksowane podgrzewany i do ciepłych wsypujemy galaretki. Odstawiamy do stężenia. 
Schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietanfixem według instrukcji na opakowaniu. 
Na biszkopt wykładamy nasz tężejący mus truskawkowy i wkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. Gdy mus jest już gotowy wykładamy na niego ubitą śmietanę. Posypujemy wierzch kakao i wstawiamy ponownie do lodówki na pół godziny.

Smacznego! 

Komentarze