Barszcz czerwony to pomysł na pożywną i smaczną zupę dla całej rodziny. Chyba wszyscy lubimy barszcz czerwony w różnych wersjach. Zawsze jest pyszny, niezależnie czy podajemy go z uszkami, czy z ziemniakami, czy po prostu popijamy go z kubka. Sklepy oferują nam ogromne ilości gotowych barszczyków ekspresowych, czy też zakwasów na ten barszcz ale nic nie zastąpi smaku domowego barszczu robionego na naszym zakwasie. Wbrew pozorom to nic trudnego. A taki zakwas możemy przechowywać w lodówce przez długi czas.
Składniki:
1 l bulionu, lub kilka żeberek wieprzowych, lub inne dowolne mięso na wywar
5 buraków
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 kg młodych ziemniaków
sól, pieprz
zakwas buraczany (według uznania) przepis poniżej
2-3 łyżki śmietany (ja używam 30%) według uznania
Przygotowanie:
Mój barszcz przygotowałam na bulionie drobiowym. Do garnka o pojemności 3 l wlałam 1 litr bulionu i uzupełniłam wodą. Do gotującego wywaru dodałam obrane i umyte buraki oraz pozostałe warzywa, czosnek i gotowałam około 40 min. Po tym czasie wyjęłam warzywa i doprawiłam barszcz solą i pieprzem. Teraz czas na zakwas. Nie podam dokładnej ilości bo to zależy od tego jak mocny lubicie barszcz. Wszystko według waszego smaku i uznania. W zasadzie barszcz w tym momencie jest już gotowy. Możemy go jeszcze troszkę "dosmaczyć"tymi przyprawami, które lubimy( ja np. dodaję troszkę czarnuszki bo bardzo lubię jej smak i aromat). Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i podajemy z naszym barszczem. Można dodać śmietanę jeśli lubimy żeby nasz barszcz był zabielony. U nas w domu każdy kto chce dodaje sobie na talerz śmietanę. Na zdjęciu mój talerz bez śmietany za to z pietruszką.
Zdradzę Wam jeszcze mój mały sekret ;-) 10-15 min przed końcem gotowania barszczu dodaję do niego ziemniaki. Nabierają ślicznego buraczanego koloru a ja mam jeden garnek mniej do mycia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz