Łazanki z kapusty kiszonej z mięsem mielonym

Łazanki to rodzaj makaronu w kształcie kwadracików. W polskiej kuchni najczęściej podawane w towarzystwie kapusty i mięsa, lub boczku. Tym razem użyłam makaronu w kształcie muszelek. Wyszło tak samo dobre jak z tradycyjnego makaronu łazanki. Tu przedstawiam wersję z kapustą kiszoną i mięsem mielonym. Często też robię ze świeżą kapustą. Jedna i druga wersja bardzo smakuje moim domownikom. Polecam bo to bardzo szybkie w wykonaniu i treściwe danie.




Składniki:
500 g kapusty kiszonej
400 g mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
1/2 opakowania makaronu muszelki (łazanki, świderki)
sól, pieprz,papryka mielona, tymianek , majeranek,oregano,kolendra
1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 15 min. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gdy kapusta będzie wystudzona odciskamy ją i kroimy lub mielimy w maszynce (grube sitko). Dodajemy do mięsa i podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy przyprawy i posiekane zioła. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze kilka minut. 
Smacznego !

Komentarze