Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup jakie podaje się w polskich domach. Nasza rodzima tradycja i sposób na wykorzystanie pozostałego z niedzieli rosołku ☺. W mojej rodzinie to jedna z ulubionych zup dlatego gotuję ją często. Można ją przygotować nie tylko na bazie rosołu ale także na bulionie warzywnym albo na skrzydełkach czy chociażby udku z kurczaka. Nie zależnie czy robimy ją ze świeżych pomidorów czy z przecieru pomidorowego czy też z koncentratu zawsze jest pyszna i aromatyczna. Dowolność dodatków także pozwala na urozmaicenia bo można ją podać z makaronem, ryżem,zacierką lub z kluskami lanymi, a kilka razy zdarzyło mi się podać zupę pomidorową z ziemniakami. Zapewniam, że z każdym dodatkiem jest smaczna. Kolejny jej walor to dowolność przypraw. Każdy z nas może ją przyprawić tak jak lubi. Bazylia, koperek czy natka pietruszki nadadzą jej nasz niepowtarzalny smak. Jeśli lubisz na ostro, dodaj czosnek, jeśli wolisz łagodniejsze zupy wsyp na koniec łyżeczkę cukru, lub dodaj śmietanę. Za każdym razem może być inna w smaku a i tak za każdym razem smaczna. Podam dwa sposoby na zupę pomidorową. Jeden z użyciem świeżych pomidorów a drugi z przecierem pomidorowym.

    Dwa pierwsze zdjęcia są mojego autorstwa a dwa kolejne to dzieło mojej ukochanej Anetki                 ( zapraszam do działu "Przepisy Nutki"), co od razu można zauważyć ponieważ estetyka jej zdjęć jest wspaniała. 





I
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 kg pomidorów
kilka listków bazylii
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Umyte skrzydełka zalewamy zimną wodą (przepis na garnek pojemności 2 l). Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki warzywa(po ugotowaniu wyciągamy je  z zupy. Gotujemy na wolnym ogniu. ( Jeśli zdecydujecie się na zupę z ryżem to teraz jest ten moment. Wsypujemy ryż (moja mama zawsze mi powtarzała, żeby zupa nie była za gęsta wsypujemy 1,5 łyżki suchego ryżu na 1 talerz zupy) około 6 łyżek. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy przetarte pomidory. )
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i zalewamy niewielką ilością wody (tak aby nie przywarły do dna garnka). Gotujemy około 15 min aż zmiękną na tyle, że będzie je można przetrzeć przez sitko. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę cukru i soli. Po ugotowaniu przelewamy przez sitko ale nie pozbywamy się soku tylko dodajemy go do wywaru. Nasze pomidory przecieramy przez sito i łączymy z wywarem. Gotujemy jeszcze chwilę dodając bazylię oraz przyprawy według uznania. 
Moje dzieciaki uwielbiają mięso w zupie, więc obieram skrzydełka i mięso dodaję do zupy.

II
4 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
Kawałek pora
1 przecier pomidorowy 500ml w kartonie, w butelce lub własny, domowy
2-3 łyżki śmietany
Posiekany koperek
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Umyte skrzydełka zalewamy zimną wodą (przepis na garnek pojemności 2 l). Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki warzywa(po ugotowaniu wyciągamy je  z zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Kiedy skrzydełka będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy (to zapobiega tworzeniu się grudek) i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilkę. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy według uznania.
Czasem ugotowane warzywa blenduję i dodaję do zupy, jest bardziej gęsta.
Podawać np. z makaronem ☺

Smacznego !

Komentarze