Zupa cebulowa z nutką słodyczy

Ten rozdział poświęcony jest kulinarnym dziełom mojej przyjaciółki Anetki nazywanej przez grono przyjaciół Nutką. Moja ukochana Nutka tworzy małe arcydzieła kulinarne, a na sam widok zdjęć jej potraw dostaję ślinotoku ☺ Nigdy nie zapomnę smaku pieczonego łososia na szpinaku,który przygotowała specjalnie dla mnie, poezja. Jestem przekonana, że to będzie najczęściej odwiedzany rozdział. Na początek zupa cebulowa z gruszką. Cudowna odmiana tej zupy. Podana z grzankami i świeżym koperkiem to istne niebo w gębie. Oczywiście muszę się przyznać, że ociupinę ją zrobiłam po swojemu, wybaczcie, ale taka już jestem, do każdej potrawy muszę dać odrobinę siebie.



Składniki:
6 średnich cebul
3-4 ząbki czosnku
kawałek selera
kawałek pora
2 średnie marchewki
2 duże dojrzałe gruszki
2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
świeży koperek
tymianek
2-3 goździki
100 g wędzonego sera żółtego
1 kremowy serek topiony
kilka łyżek śmietany
sól, pieprz
ostra papryka mielona 

Przygotowanie:
1 cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Do garnka wkładamy wszystkie warzywa pokrojone w talarki ( w zasadzie to obojętne bo i tak będziemy naszą zupę traktować blenderem) oraz przesmażoną cebulę i czosnek.. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liść laurowy, goździki i gotujemy do miękkości (około 20 min). 5 min przed końcem gotowania dodajemy pokrojona gruszkę, serek topiony oraz utarty ser wędzony. Odrobinę sera zostawiamy do posypania zupy na talerzu. Przyprawiamy według naszego uznania solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami. Koperek siekamy i zostawiamy do udekorowania talerza z zupą. Całość blendujemy na gładki krem. Śmietanę dodajemy do zabielenia zupy lub dajemy małego kleksa na poszczególne talerze (jak kto lubi). Z ciemnego pieczywa (obojętne czy jet to chleb czy bułki) robimy grzanki. Kroimy pieczywo w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła na chrupiące grzanki. Myślę, że zwolennicy groszku ptysiowego mogą go śmiało zastosować zamiast grzanek. Gotową zupkę wylewamy na talerze. Posypujemy serem, koperkiem i podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz