Sałatka ze szpinaku

Kolejne zielone warzywo,które uwielbiam, i które pokochali moi mężczyźni. Kolejne warzywo, którego właściwości zdrowotne są niezaprzeczalne. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Kiedyś był zmorą wszystkich dzieci bo nieumiejętnie przyrządzony nie tylko fatalnie wygląda ale i kiepsko smakuje. Na całe szczęście to już mity. Dziś wiemy jak go przyrządzać na ciepło i jak podawać " na świeżo". Jedzmy szpinak jest pyszny ! :-)



Składniki:
Dowolna ilość świeżych liści szpinaku
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie sera mozzarella w kulkach
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju lnianego lub oliwy
sól,pieprz do smaku
dowolne zioła ( u mnie bazylia)

Przygotowanie:
Liście szpinaku umyte i wysuszone rwiemy na drobniejsze kawałki lub dodajemy całe. Dodajemy pomidorki i mozzarellę. Z posiekanego czosnku, oleju lnianego i przypraw robimy sos i polewamy sałatkę. Podajemy z ciemnym pieczywem lub tostami.
Smacznego !

Komentarze