Pyszna i zdrowa sałatka idealna na lekką przekąskę lub na kolację fit. Świetna również jako dodatek do dań z grilla, a sezon już się zbliża ;-) Znika tak szybko jak szybko się ją przygotowuje. Powstała z potrzeby chwili i aktualnych zasobów lodówki :-) i okazała się strzałem w dziesiątkę. Nie będę się rozpisywać nad zdrowotnymi walorami brokułów bo wszyscy wiedzą, że brokuły to samo zdrowie. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także świetnie wpływają na nasz wzrok i regulują poziom cukru we krwi. Reasumując to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Więc jedzmy brokuły bo są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek świeży
1/2 opakowania sera feta
3-4 jajka ugotowane na twardo
kilka oliwek jeśli lubicie
Sos:
2 ząbki czosnku
sól, pieprz oraz zioła (bazylia, tymianek, ew. zioła sałatkowe)
kilka łyżek oleju lnianego lub oliwy
1-2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu i ostudzeniu dzielimy na różyczki. Paprykę, ogórka i pomidory kroimy w kostkę. Ser kruszymy lub kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub "traktujemy" praską do czosnku. Z podanych składników robimy sos. Dodajemy do sałatki przed podaniem aby się nie "rozciapała". Na wierch układamy jajka pokrojone w ósemki. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz