Wyśmienite rogaliki drożdżowe. Rozpływają się w ustach. Są pachnące i mięciutkie. Można je przyrządzać z dowolnym nadzieniem. Są tak samo pyszne z marmoladą, z nutellą jak i z serem. Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne.
Składniki:
1 szkl mleka
½ kostki
masła
½ szkl cukru
½ łyżeczki
soli
4 dag
drożdży
3 jajka
4 ½ szkl
mąki
Przygotowanie:
Do drożdży
dodać trochę mąki i cukru. Podgrzać mleko aby było ciepłe i ¼ szkl zalać
drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować, dodać
masło, cukier. Ostudzić. Wyrobić ciasto z mąki, mleka, jajek i wyrośniętych
drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować koło i kroić ciasto na trójkąty.
Nakładać dowolne nadzienie(marmolada, kakao roztarte z mlekiem) i zawijać
rogaliki. Układać na blaszce i zostawić do wyrośnięcia.
Piec około
8-10 min w tem. 200°C
Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz