Rogaliki drożdżowe

Wyśmienite rogaliki drożdżowe. Rozpływają się w ustach. Są pachnące i mięciutkie. Można je przyrządzać z dowolnym nadzieniem. Są tak samo pyszne z marmoladą, z nutellą jak i z serem. Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne. 




Składniki:
1 szkl mleka
½ kostki masła
½ szkl cukru
½ łyżeczki soli
4 dag drożdży
3 jajka
4 ½ szkl mąki

Przygotowanie:
Do drożdży dodać trochę mąki i cukru. Podgrzać mleko aby było ciepłe i ¼ szkl zalać drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować, dodać masło, cukier. Ostudzić. Wyrobić ciasto z mąki, mleka, jajek i wyrośniętych drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować koło i kroić ciasto na trójkąty. Nakładać dowolne nadzienie(marmolada, kakao roztarte z mlekiem) i zawijać rogaliki. Układać na blaszce i zostawić do wyrośnięcia.
Piec około 8-10 min w tem. 200°C
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


Komentarze