Placki ziemniaczane

Uwielbiane przez większość z nas. To tradycyjne danie daje ogromne pole do wykazania się inwencją kulinarną. Pyszne pod każdą postacią. Ze śmietaną, z cukrem, z mięsem czy z dodatkiem cukinii zawsze są smaczne. Dziś u nas w wersji standardowej czyli ze śmietaną i cukrem.



Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki oraz obraną cebulę ucieramy na tarce lub tak jak ja to robię mielimy w maszynce ze specjalną przystawką do tarcia warzyw. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym  oleju do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu kładąc placki na papierowym ręczniku. Podajemy same lub z dodatkiem śmietany, cukru lub innych ulubionych dodatków. 

Smacznego !

Komentarze